preskoči na sadržaj

Osnovna škola Bakar

 > NASLOVNICA

EUROPSKI TJEDAN PROGRAMIRANJA (EUROPE CODE WEEK)

Autor: Marina Ljubenov, 3. 11. 2020.

Ove smo se školske godine pridružili Europskom tjednu programiranja. Aktivnosti je s učenicima od 5.-8.razreda provodila naša učiteljica informatike, Adriana Mihalić Šebelja.

Što je europski tjedan programiranja?
To je društvena inicijativa čiji je cilj na zabavan i angažirajući način svima približiti programiranje i digitalnu pismenost.
Učenje programiranja pomaže nam da shvatimo svijet oko sebe koji se brzo mijenja, proširimo svoje razumijevanje o tome kako funkcionira tehnologija te da razvijemo vještine i sposobnosti kako bismo istraživali nove ideje i bili inovativni.
Ove su se školske godine učenici naše škole okušali u probnim zadatcima međunarodne inicijative Bebras (Dabar) koja organizira natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja.
Dabar promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti.
Sudjelovanjem u njoj želimo učenicima pokazati da računalo nije samo igračka za društvene mreže ili gledanje filmova nego izvor zanimljivih logičkih zadataka koji informatiku čine uzbudljivom.
Poigrali su se i Cezarovom šifrom, jednim od najjednostavnijih i najrasprostranjenijih načina šifriranja. To je tip šifre zamjene (supstitucije), u kojem se svako slovo teksta zamjenjuje odgovarajućim slovom abecede, pomaknutim za određeni broj mjesta. Na primjer, s pomakom 3, A se zamjenjuje slovom D, B slovom E itd. Ova metoda je dobila ime po Juliju Cezaru, koji ju je koristio za razmjenu poruka sa svojim generalima.
Ukratko, tjedan je bio poučan, zabavan i kako je jedna učenica rekla: „Pomalo zbunjujuć, ali fora!“.